Bedrijfsvoering

Opgave vooruitstrevend denken en handelen (CA36)

Sinds 2010 hebben we in onze begroting budget voor innovatie gereserveerd. In de kadernota innovatie 2016-2020 ‘innovatie in de versnelling’ staan de ambities van ons bestuur op dit gebied. Jaarlijks stellen we een innovatieplan op.

Onze plannen voor 2021    
In 2021 gaan we structurele samenwerkingen met onderwijs en bedrijfsleven verder versterken en verbreden. Zo maken we gezamenlijke innovatieprogramma’s. Hiermee kunnen wij meer en bredere kennis inbrengen in projecten. En er ontstaan betere mogelijkheden voor cofinanciering en subsidiëring.

Vier innovatiethema’s       
We onderscheiden vier innovatiethema’s:

  • Duurzaamheid en kringlopen.
  • Innovaties in het watersysteem.
  • Optimaliseren zuiveren.
  • Sociale en maatschappelijke innovatie.

Het zwaartepunt ligt op het thema duurzaamheid en kringlopen. Dit heeft te maken met onze opgaven op het gebied van klimaatverandering, energie en het terugwinnen van grondstoffen. Voor het uitwerken van de vier innovatiethema’s maken we nieuwe verdienmodellen.

Educatie
Educatie heeft enerzijds betrekking op de maatschappelijke taak om het waterbewustzijn in de samenleving op peil te houden. Anderzijds is het van belang om intern in het waterschap de kennis op peil te houden en verder door te ontwikkelen. Kennis die nodig is voor een toekomstbestendig Wetterskip Fryslân. We zetten ons in om deze beide thema’s breed in het waterschap en daarbuiten onder de aandacht te brengen.

We richten ons wat educatie betreft op de bestuurlijke ambitie van het delen van kennis, het bieden van goede informatie, het actief betrekken van de samenleving, de samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven, het geven van gastcolleges, het aanbieden van opleidingen in de watersector en het integreren van educatie met het innovatieplan.

De integratie van educatie en innovatie krijgt het komende jaar bijzondere aandacht. We gaan dit via concrete projecten verder uitwerken. Innovatieprojecten hebben altijd een element van kennisontwikkeling in zich. Dit is interessant en leerzaam. Voor onze medewerkers, maar ook voor docenten en studenten. Wij zien hier veel kansen voor win-win.

Blue Deal Mozambique
Wetterskip Fryslân levert een bijdrage aan het internationale samenwerkingsprogramma Blue Deal Mozambique. Dit programma heeft één duidelijk doel: 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen. De waterschappen stellen zich daarbij op als een partner die helpt bij het zoeken naar oplossingen. We leren over en weer, waardoor ook de Nederlandse waterbeheerders zelf hun werk kunnen blijven verbeteren.

Het programma ondersteunt de drie Mozambikaanse waterschappen om hun taken op het gebied van waterveiligheid, watervoorziening en waterkwaliteit te verbeteren. Wetterskip Fryslân verzorgt de landelijke coördinatie. Als vervolg op het afgeronde sanitatieproject gaat het Blue Deal-programma door met het ondersteunen van de gemeente Beira bij haar taken op het gebied van sanitatie en stedelijk waterbeheer. Daarnaast loopt er nog een bestaand, klein project voor ondersteuning op het gebied van grondwaterbeheer bij een van de Mozambikaanse waterschappen. Binnen het Blue Deal-programma verdubbelt het Rijk de inzet van de Nederlandse en Mozambikaanse waterschappen. Voor het grondwaterproject is er een cofinanciering beschikbaar van het Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Deze pagina is gebouwd op 02/18/2021 09:12:05 met de export van 02/18/2021 09:02:29