Waterketen

Instandhoudingsopgave

We willen onze zuiveringstaak nu én in de toekomst goed kunnen blijven uitvoeren. Ook willen we blijven voldoen aan onze afspraken met gemeenten over de afname van afvalwater uit het gemeentelijk rioolstelsel. Voor dit alles is een goed functionerende infrastructuur nodig. Hiervoor voeren we jaarlijks een beheer- en onderhoudsprogramma uit. Ook blijven we investeren in onze assets om het functioneren ervan te kunnen blijven waarborgen.

In de periode 2020-2024 is door bezuinigingen minder geld beschikbaar voor beheer en onderhoud van de waterketen. Deze ‘taakstelling’ is reeds verwerkt in de uitvoeringsprogramma’s. In de praktijk betekent dit dat risico’s toenemen en daarmee de kans op uitval en het overschrijden van de kosten van beheer en onderhoud.

Veel van de transportstelsels zijn dertig of veertig jaar geleden gebouwd en aangelegd. Dat betekent dat op de korte en middellange termijn een grote vervangingsoperatie is te verwachten. De afgelopen jaren zijn de meest risicovolle persleidingen in kaart gebracht. Daarop hebben we een meerjarig investeringsprogramma opgesteld om deze risico’s terug te brengen naar aanvaardbaar niveau. Dit programma start in 2025. Tot die tijd lossen we lekkages ad-hoc op (‘piepsysteem’). Daar waar onacceptabele risico’s ontstaan, zullen we aparte investeringsvoorstellen doen aan het bestuur. Het doel is de zuiveringstaak ook voor de toekomst te borgen en risico’s op uitval van ons transportstelsel en effectschades zoveel mogelijk te beperken.

Veiligheid en informatiebeveiliging
Biologische en chemische stoffen die aanwezig zijn in het afvalwater komen bij zuivering daarvan vrij. Daarom is veiligheid is een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk op onze RWZI’s. Er is specifieke aandacht voor gasveiligheid op locaties waar we door gisting biogas winnen.

Naast fysieke veiligheid zijn ook veilige communicatieverbindingen tussen de assets van groot belang. Het zuiveringsproces is in hoge mate geautomatiseerd. We zullen de cybersecurity dus goed op orde moeten hebben. Hierover maakten we in 2018 aanvullende afspraken in het bestuursakkoord water (BAW). In 2019 en 2020 hebben we maatregelen genomen om het aantal kwetsbare onderdelen in het proces te verminderen. Met het verbeteren van de fysieke beveiliging van onze locaties zetten we in 2021 verdere stappen ter beveiliging van vitale onderdelen in onze infrastructuur.

Deze pagina is gebouwd op 02/18/2021 09:12:05 met de export van 02/18/2021 09:02:29