Primaire keringen

Instandhoudingsopgave

Maatschappelijk doel:

Fryslân is beschermd tegen overstroming vanuit de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer.

Hoofddoelen:

De primaire waterkeringen voldoen aan de landelijke veiligheidsnorm.

Wetterskip Fryslân beheert de dijktrajecten rondom het watersysteem van Wetterskip Fryslân (conform het Bestuursakkoord Water en het waterbeheerplan van Wetterskip Fryslân)

De ruimtelijke inrichting is waterveilig.

De waterkerende functie van de primaire waterkeringen is voldoende.

We voldoen aan de wettelijke zorgplicht.

We beheren en onderhouden
De zogenoemde ‘instandhoudingsopgave’ zijn alle werkzaamheden die we (meer)jaarlijks uitvoeren om voor het achterliggende gebied van een waterkering het vastgestelde veiligheidsniveau te handhaven. Daarbij gaat het onder andere om beheer en onderhoud aan de waterkering zelf, zodat deze veilig is voor het stormseizoen. Maar ook om onderhoud aan afrastering voor schapenbeweiding op de kering.
Voldoet de waterkering niet meer aan de veiligheidsnormen? Dan nemen we voorlopige maatregelen om de waterkering veilig te houden tot we de waterkering kunnen verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om extra inspecties, het aanleggen van extra depots met noodmaterialen of het vastleggen van een aannemer die eventueel bij schade met spoed noodherstel kan uitvoeren.

We inspecteren en herstellen
Tijdens het stormseizoen herstellen we eventuele schade aan de dijk. Ook voeren we werkzaamheden uit die de veiligheid van de dijk niet beïnvloeden. Zoals onderhoud aan dijkmeubilair of het inwassen van basaltglooiingen met steenslag. Daarnaast voeren we regelmatig inspecties uit. Geconstateerde gebreken herstellen we binnen een bepaalde termijn. Allemaal volgens het inspectieplan. Voordat het stormseizoen begint, oefenen we bovendien in de praktijk met de sluitingsprotocollen voor de kunstwerken. Al deze werkzaamheden komen voort uit onze wettelijke zorgplicht.

Zorgplicht op orde

Wetterskip Fryslân heeft de zorgplicht voor Friese dijken langs het IJsselmeer, langs de Waddenzee
en de duinen en dijken op Schiermonnikoog. Het is onze wettelijke taak ervoor te zorgen dat de primaire waterkeringen aan de veiligheidseisen van de Waterwet voldoen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt daarop namens de minister toezicht. De inspectie vraagt ons jaarlijks om een rapportage over de veiligheid van de primaire waterkeringen.
Het Rijk heeft in 2015 een kader voor de zorgplicht vastgelegd en de Unie van Waterschappen heeft in 2016 de inhoudelijke basiseisen vastgesteld. Deze basiseisen omschrijven het minimale niveau waaraan de diverse onderdelen van de zorgplicht moeten voldoen.

Audit ILT
Bij de inspectie zorgplicht Primaire Keringen in 2017 heeft de ILT een aantal tekortkomingen en aandachtspunten geconstateerd. Inmiddels hebben we een groot deel van deze tekortkomingen en aandachtspunten opgelost. Dat blijkt ook uit de hercontrole van 12 november 2019. Op basis daarvan geeft de inspectie aan vertrouwen te hebben dat we onze zorgplichtactiviteiten binnen de gestelde planning (2020/2021) kunnen uitvoeren.

Samenwerking waterschappen
De komende jaren willen alle waterkeringbeheerders gaan voldoen aan de ‘basiseisen uitvoering zorgplicht’ die gezamenlijk zijn opgesteld. Om de kwaliteit van de uitvoering van de zorgplicht te verbeteren, willen beheerders meer van elkaar leren. Daarom zijn ze in 2019 gestart met regionale ‘peerreviews’. Beheerders nemen ‘een kijkje in de keuken’ bij elkaar en helpen elkaar vooruit door het benoemen van sterke punten en verbeterpunten. In 2020 hebben we samen met de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en Rijkswaterstaat-Noord onze eerste peerreview uitgevoerd.
Er is geen sprake van een veiligheidsrisico. Het inrichten van de informatiehuishouding en het beheren van de dagelijkse gegevens in de gehele keten is onze grootste uitdaging voor 2021.

Dit willen we in 2021 bereiken
In 2021 ronden we het verbeterplan zorgplicht af en zijn alle opstaande aandachtspunten en tekortkomingen afgewerkt. We zorgen er ook voor dat we de informatie die we nodig hebben voor het onderbouwen van onze zorgplicht continu registeren. Zo verbeteren we de kwaliteit van de zorgplichtrapportage, loopt het proces van opstellen efficiënter en verkorten we de doorlooptijd.

Prestatie indicator

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Verbeterplan zorgplicht afgerond

Rapportage zorgplicht over 2019

Rapportage zorglicht over 2020

Rapportage zorgplicht over 2021

Deelname peerreview 2020

Deelname peerreview 2021

Deelname peerreview 2022

Deze pagina is gebouwd op 02/18/2021 09:12:05 met de export van 02/18/2021 09:02:29